top of page
klinische trials.jpg

Wat is een Klinische Studie?

Disclaimer: De volgende informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voor medisch advies en behandeling.

​

Klinisch onderzoek is wetenschappelijk onderzoek opgezet om:

 

  • betere behandelingen voor ziektes en aandoeningen te vinden;

  • bestaande behandelingen te verbeteren;

  • om meer over een ziekte of aandoening te weten te komen of om die beter te kunnen opsporen.

 

Met behandelingen worden geneesmiddelen, niet-medicamenteuze behandelingen of procedures en medische hulpmiddelen bedoeld.

 

Klinisch onderzoek verloopt in verschillende opeenvolgende fasen. Als niet-klinische studies in het laboratorium en bij dieren succesvol zijn, volgen klinische studies bij mensen: gezonde vrijwilligers en/of patiënten. Klinische studies helpen onderzoekers om een antwoord te vinden op de volgende vragen:

​

  • Doeltreffendheid en veiligheid: Is de behandeling die wordt onderzocht doeltreffend en veilig?

  • Effectiviteit: Hoe effectief is de onderzochte behandeling? En is dat beter dan de al beschikbare behandelingen?

  • Voordelen en risico’s: Wat zijn de gevolgen van de onderzochte behandeling? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

​​

Hoe kan ik deelnemen aan een klinische studie?

​

Je arts stelt je voor deel te nemen.

​

Als je arts weet of vermoedt dat je in aanmerking komt om deel te nemen aan een klinische studie kan die dat voorstellen. Alleen jij bepaalt of je op het voorstel ingaat. Je hebt het recht om het voorstel te weigeren. Welke beslissing je ook neemt, ze heeft geen gevolgen voor de kwaliteit van je verdere behandeling.

​

Je vraagt je arts om je te helpen een geschikte klinische studie te vinden.

​

Wat als je arts zelf geen klinische studie voorstelt terwijl jij graag aan een studie zou deelnemen? Dan kun je het beste vragen of er klinische studies voor jouw aandoening lopen. Klinische studies zijn namelijk geregistreerd, en misschien weet je arts waar en hoe je het best een geschikte studie kunt vinden. Je kunt je arts bovendien ook vragen of je kunt deelnemen aan een klinische studie in een ander land als er lokaal geen geschikte studies beschikbaar zijn. Neem gerust contact op met je ziektekostenverzekering, patiëntenorganisaties of andere ondersteunende organisaties om na te gaan wat de mogelijkheden zijn, want die kunnen verschillen van land tot land.

​

Je kunt ook zelf zoeken naar klinische studies met ons zoekportaal.

​

Meer informatie over alle aspecten van een klinische studies (wat houdt het in, wat zijn de verschillende fases, wat is een geïnformeerde toestemming,...) kan je allemaal vinden op https://findclinicaltrials.eu/nl een portaal dat bedoeld is om meer informatie te geven over het verloop van klinische studies en om patiënten op een gemakkelijke manier klinische studies te laten vinden, voor alle soorten ziektegebieden, waaronder Duchenne en Becker spierdystrofie. Ons zoekportaal voor klinische studie vind je hier.

Als je aan een klinische studie wilt deelnemen, bespreek dan eerst de voor- en nadelen met je arts.

klinisch 1.jpg
klinisch 3.jpg
klinisch 2.jpg
klinisch 5.jpg

De informatie beschikbaar gesteld op deze site zijn niet bedoeld om een arts te vervangen. Hoewel alle moeite is genomen om de juistheid van de informatie op de site te controleren, kan de juistheid niet worden gegarandeerd, en zal de zorg in elke situatie moet worden geïndividualiseerd.

Les informations et conseils donnés sur ce site ne doivent en aucun cas remplacer l’avis d’un médecin. Bien que tout ait été fait pour vérifier l’exactitude des informations, celle-ci ne peut être garantie et tous les soins doivent toujours être individualisés pour chaque patient. 

The information given on this website is not meant to replace a doctor. Although we try to be as accurate as possible, we can't guarantee the accuracy. Medical care should be individualised and discussed with the hospital.

​

bottom of page